Huoltoliitto 70 vuotta

Huoltoliitto ry on yleishyödyllinen järjestö, jonka tehtävänä on tukea erityisesti heikommassa asemassa olevien terveyttä ja hyvinvointia. Kunnonpaikka toteuttaa Huoltoliiton perustehtävää tarjoamalla laaja-alaisia kuntoutus -ja hyvinvointipalveluja Siilinjärven Vuorelassa. Käyttämällä Kunnonpaikan palveluita tuet yleishyödyllistä toimintaa kuten lasten -ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Huoltoliitto 70v tunnus

Huoltoliitto on rakentanut tasavertaisempaa hyvinvointia jo 70 vuotta

Tasavertaisen hyvinvoinnin rakentaminen – se oli Huoltoliiton tehtävä jo 70 vuotta sitten ja sitä se on edelleen. Kunnonpaikan taustalla toimiva Huoltoliitto perustettiin 12.10.1951 ja sen päämääränä oli maaseudun vähävaraisen väestön hyvinvoinnin edistäminen. Aineellisen avustamisen lisäksi Huoltoliiton toiminnassa oli alusta asti mukana myös rahallinen avustustoiminta, jonka merkittävässä osassa oli kuntolomatoiminta maaseudun naisille – usein suurperheiden rasittuneille äideille. Kuntolomissa oli mukana terveystarkastus, joka saattoi olla maaseudun naisten ainut kosketus terveydenhuoltoon synnytysten ohella. 

Heikommassa asemassa olevat Huoltoliiton tekemisen keskiössä

Heikommassa asemassa olevat Huoltoliiton tekemisen keskiössä

Konkreettisen avun tarjoaminen on ollut aina Huoltoliiton tekemisen ytimessä ja halu auttaa heikommassa asemassa olevia on tutkimusten mukaan myös syvällä meissä jokaisessa. Erityisesti maaseudun naiset sekä lapset olivat Huoltoliiton alkuvuosina avustuksen keskiössä. 50-luvun lopussa Huoltoliitto teki yhteistyötä kuntien sosiaalitoimistojen kanssa ja keräsi osoitteita avun tarpeessa olevista lapsiperheistä. Tästä alkoi osoitevälitys, jonka myötä yhteisöt ja yksityiset hyväntekijät pystyivät lähettämään avustuspaketteja ja lahjoituksia vähävaraisille perheille. Paketit sisälsivät muun muassa vaatteita ja kotitaloustarvikkeita. Osoitteita välitettiin aina Ruotsiin saakka.

— Tänä päivänä vastaavia paketteja ei enää lähetetä, mutta lapsiperheiden hyvinvoinnin tukeminen on muutoin tärkeässä asemassa Huoltoliiton toiminnassa. Meillä on juhlavuosi ja halusimme Kaikkien lasten synttäreillä olla tukemassa erityislapsiperheitä, kertoo Huoltoliiton järjestöpäällikkö Sami Hämäläinen.

Kunnonpaikka Kuntoutusryhmä

Hyvinvointi ja sosiaalinen epätasa-arvo puhututtavat tänäkin päivänä ja Huoltoliitolla on sääntömääräinen velvollisuus näiden hyvinvointierojen tasaamiseen. Siinä missä Huoltoliiton historia on merkittävissä määrin maaseudun vähävaraisten ihmisten tukemisessa, on se nykyään kaikkien terveydellisesti tai sosiaalisesti heikommassa asemassa olevien auttaja. Tänä päivänä Kunnonpaikka toteuttaa Huoltoliiton perustehtävää muun muassa erilaisilla sairasryhmäkohtaisilla kuntoutuksilla, ammatillisella kuntoutuksella ja lapsiperheiden tukemisella. 

 

Tänä päivänä Kunnonpaikka toteuttaa Huoltoliiton perustehtävää mm. tukemalla Siilinjärven Perheentalon toimintaa

Kaikkien lasten synttärit

Kerrankin kutsu synttäreille! Kaikkien lasten synttäreillä juhlittiin sirkustellen Kunnonpaikassa 23.9.

Erityislapsille suunnattuja Kaikkien lasten synttäreitä juhlittiin torstaina 24.9. hilpeissä tunnelmissa. Kaikkien lasten synttärit on tarkoitettu vammaisille lapsille, jotka eivät usein saa kutsua toisten lasten synttäreille ja joiden omille syntymäpäiville ei saavu vieraita. Kaikkien lasten synttäreillä jokainen juhlija on yhtä aikaa sekä synttärisankari että juhlavieras. Torstaina järjestetyt juhlat olivat Siilinjärvellä ensimmäiset laatuaan, mutta niitä on järjestetty aiemmin muutamia kertoja eri puolilla Suomea.

Synttärit olivat menestys niin osallistujien määrässä kuin tunnelmassakin mitattuna. Ohjelmassa oli Kuopion Sirkuksen esityksiä sekä elävää musiikkia. Erityisesti päivänsankarit innostuivat sirkusvälineiden kokeiluista ja ilmapalloeläimistä. 

Kaikkien lasten synttärit tarvitsee toteutuakseen aina sponsoreiden ja lahjoittajien tuen. Juhlan mahdollistivat Huoltoliitto/Kunnonpaikka, Siilinjärven perheentalo, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry, Tatu ry, Kuopion Sirkus ja Lelukauppa Partanen. Alun perin ajatus Kaikkien lasten synttäreihin on lähtenyt Jaatinen ry:ltä.

— Sosiaalinen osallisuus on hirveän tärkeää ja kun keskusteluissa vammaislasten vanhempien kanssa tuli useamman kerran esille sama teema, ettei lapsilla ole ystäväpiiriä eivätkä he pääse viettämään syntymäpäiviä yhdessä toisten lasten kanssa, päätimme alkaa järjestää syntymäpäiviä kaikille erityislapsille, kertoo toiminnansuunnittelija Ritva Lehtovaara Jaatinen ry:stä.

Synttäreille osallistui noin parikymmentä 4-13-vuotiasta lasta perheineen ja ilo oli käsin kosketeltava. Tarjolla oli tietenkin myös kakkua ja muita synttäriherkkuja – jokainen sankari sai myös valita itselleen mieluisan lahjan. 

— Ihanaa, että järjestitte tällaisen tapahtuman, tätä muistellaan vielä pitkään, kertoi vaikeasti vammaisen Helmin (nimi muutettu) äiti. 

Lapset antoivat juhlista palautetta pudottamalla pallon heidän mielialaansa kuvaavaan sankoon. Iloista mieltä kuvaava hymynaamasanko tuli lähes ääriään myöten täyteen.

Huoltoliitto 70v kekkonen eskelinen

"Kekkonen sanoi, että jos tulee ongelmia tule kertomaan!"

Huoltoliiton piirissä on vuosien saatossa nähty koko joukko suomalaisen yhteiskunnan vaikuttajia, järjestön historiaan on kuitenkin kaikkein näkyvimmin kädenjälkensä jättänyt kotiseutuneuvos Katri-Helena Eskelinen.

Kansanedustajana ja ministerinä toiminut Eskelinen oli Huoltoliiton johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1968–1996. Katri-Helena tunnustaa, että hänellä oli hyvä yhteys presidentti Kekkoseen, josta tulikin yhdistyksen todellinen kummi.

— Kun presidentti Kekkonen oli hyvin myötämielinen järjestöämme kohtaan, olen jäljestä päin harmitellut, etten käyttänyt hänen auktoriteettiaan enemmänkin hyväksi Huoltoliiton asioissa. Mutta, kun minua toisaalta pelotti, että jos hankkeemme eivät menestykkään, ja presidentti joutuu hankalaan tilanteeseen sen takia.

— Kekkonen sanoihin minulle, että jos vain jotakin ongelmia ilmenee, tule kertomaan!

— Ja niin monesti hänen luonaan kävinkin. Monta tovia presidentin kanssa siellä Tamminiemen ikkunan ääressä istuttiin ja asioita pohdittiin.

Huoltoliitto_lentokonemekaanikko

Avustusjärjestöstä kuntoutuksen asiantuntijaksi — Huoltoliiton matka alkoi 70 vuotta sitten

Kunnonpaikan omistava Huoltoliitto on toiminut suomalaisten kuntouttajana jo 70 vuotta. Huoltoliitto perustettiin 12.10.1951 ja silloin sen päämääränä oli maaseudun vähävaraisen väestön hyvinvoinnin edistäminen ja kuntouttaminen. Nykyään Huoltoliitto on kaikkein heikommassa asemassa olevien auttaja ja yksi Suomen suurimmista sairausryhmäkohtaisten kuntoutusten järjestäjistä. 

Huoltoliitto alkoi tarjota kuntolomatoimintaa Espoossa Kaisankodissa ja tärkeimpänä kohderyhmänä olivat maaseudun naiset, joilla harvoin oli synnytysten lisäksi minkäänlaista kosketusta terveydenhuoltoon. Kaisankoti todettiin kuitenkin pian tiloiltaan liian pieneksi ja vuonna 1968 Huoltoliitto päätti perustaa oman kuntoutuskeskuksen. Syntyi Siilinjärven Kunnonpaikka. Taustalla vaikutti yhteiskunnallisesti näyttävä tukijoukko ja Kunnonpaikan ylikummiksi lupautui itse Urho Kekkonen.

Kunnonpaikan valmistumisen myötä Huoltoliitolla tuli mahdollisuus kuntouttaa maaseudun naisten lisäksi myös muita ammattiryhmiä. Esimerkiksi sotaveteraanit, metsurit ja muut raskasta työtä tekevät saapuivat Kunnonpaikkaan kuntoutukseen. Kuntoutusten tarjoaminen on sittemmin laajentunut kattamaan kaikki työikäiset kansalaiset.

— Aslak-kuntoutukset alkoivat 1980-luvulla, kun huomattiin, että työelämä verottaa työntekijöitä liikaa ja tarvitaan kuntoutusta, jotta työelämässä jaksetaan olla jatkossakin. Aluksi kuntoutukset järjestettiin kertaluontoisina neljän viikon jaksoina ja kuntoutusta tehtiin autenttisissa olosuhteissa. Eli esimerkiksi metsurit vietiin metsään, kaadettiin puita ja opastettiin tekemään työ kehoa säästäen. 1990-luvulla meillä kävi myös lentokonemekaanikkoja, joiden erityisenä haasteena oli työskentely hyvin ahtaissa tiloissa kädet ylhäällä tarkkuutta vaativan työn parissa, kertoo Kunnonpaikan avainasiakaspäällikkö Päivi Rossinen.

Sairasryhmäkohtaiset kuntoutukset ja työelämän tukeminen tärkeässä osassa Kunnonpaikan toimintaa

Tänä päivänä Kunnonpaikka toteuttaa Huoltoliiton perustehtävää muun muassa erilaisilla sairausryhmäkohtaisilla kuntoutuksilla, ammatillisella kuntoutuksella ja lapsiperheiden tukemisella. Kelan KIILA-kuntoutuksen tavoitteena on parantaa työkykyä ja tukea pysymistä työelämässä. 

— Kuntoutus tulee aloittaa riittävän varhain, jotta siitä on hyötyä. Nykyään kuntoutus tehdään yhdessä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa. Kunnonpaikka on aikanaan ollut myös kehittämässä Aslak-kuntoutusta joka kesti neljä viikkoa yhtä soittoa. Nykyään vastaavasti Kelan KIILA-kuntoutuksessa on kolme noin viikon mittaista jaksoa ja sen lisäksi useita etäkuntoutuskontaktointeja kuntoutujan työpaikalle, Rossinen kertoo.

Työelämäkuntoutuksen lisäksi Kunnonpaikka on kehittynyt sairausryhmäkohtaisen kuntoutuksen sektorilla: Kunnonpaikka on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista aikuisten sairausryhmäkohtaisten kuntoutusten järjestäjistä.

Yhdenvertaisen hyvinvoinnin rakentaminen on aina ollut Huoltoliiton tärkein tehtävä. Käyttämällä Kunnonpaikan palveluita olet mukana täyttämässä Huoltoliiton perimmäistä tarkoitusta: tuet heikommassa asemassa olevien hyvinvointia ja terveyttä.